Istoric

ISTORIC

Istoria Pangration ( Pankration ) Athlima

Influența culturii grecești asupra întregii civilizații umane este imensă și aproape că nu mai are nevoie de nici o introducere. Matematica, fizica, filozofia, biologia, istoria, navigația, medicina, dramaturgia, sunt doar câteva dintre domeniile pe care nu ni le putem imagina în forma actuală fără aportul grecilor antici.

Din aceeași mitică Elada ne parvine însă, una dintre cele mai redutabile forme de luptă create. Experții spun ca ar fi cel mai eficient stil de luptă creat vreodată de om. Conform tradițiilor grecești, eroii mitici Heracles (Hercule) și Theseus (Tezeu), sunt inventatorii Pangration Athlima (cunoscut și ca Pankration, Pagration, Pancrace, Pancratium, Pancrazio – în funcție de modificările suferite datorate influențelor lingvistice și fonetice). Tezeu a înfrânt Minotaurul din Cnossos folosind Pangration ( Pankration ), iar Hercule a folosit același stil de luptă, Pangration ( Pankration ), împotriva leului din Nemea. Conform istoricilor, Pangration ( Pankration ) se practica în Grecia cu 2000 de ani i.e.n.

În țară Asociația Română de Pangration Athlima folosesc cuvântul “Pangration” ca urmare a deciziei luate de International Pankration Athlima Federation ( IFPA ) împreună cu World Pangration Athlima Federation ( WPAF ) pentru a folosii Pangration și nu Pankration.

Pangration în România

La prima ediție a Campionatului Mondial de Pangration ( Pankration ) susținut de Federația Internationala de Pankration Athlima ( IFPA ) în 2000 a participat pentru Israel, românul Daniel Butinger devenind Campion Mondial. E anul în care Daniel Butinger încearcă introducerea acestui sport în România, la reorganizarea Federației Române de Arte Marțiale (conform noilor legii a sportului introduse la aceea data) având sprijinul clubului Shin Daito prin Sensei Cojocaru Gheorghe, însă interesul membrilor acestei federații este redus și implicit este refuzat.

Prezent la Campionatul Balcanic de Ju Jitsu din Serbia în 2008, Sensei Cojocaru Gheorghe, prezent ca Antrenor al Delegației Române de Ju Jitsu, este remarcat și contactat de membrii World Pangration Athlima Federation ( WPAF ) pentru a fi invitat la un Stagiu International de Pangration ( Pankration ) Athlima pentru Antrenori și Arbitrii ce urma să aibă loc în Grecia în 2009.

Atras de prezentarea și descrierea acestui stil de luptă, Sensei Cojocaru Gheorghe decide să îl prezinte, din nou, Federației Române de Arte Marțiale ( FRAM ) pentru a atrage eventuali doritori la Stagiul International de Pangration ( Pankration ) Athlima, însă ca și la încercarea lui Daniel Butinger, membrii acestei federații nu sunt interesați, iar Sensei Cojocaru Gheorghe decide să participe singur la acest stagiu. Convins de viitorul acestei arte marțiale la nivel mondial, introduce în cadrul Cupei Shin Daito din decembrie 2009 primele demonstrații de Pangration ( Pankration ) Athlima în România ( Palaismata – luptă demonstrativă unu contra unu și Schimachia – o formă de luptă cu adversari imaginari, folosind deplasări / lovituri prestabilite, echivalentul Kata și Tao ).

În România World Pangration Athlima Federation este reprezentată de Sensei Cojocaru Gheorghe președinte al Asociației Române de Pangration Athlima, înființată în septembrie 2010 prin libera asociere a 8 cluburi sportive din trei județe (București, Brașov și Covasna) la momentul respectiv manifestandu-și dorința de a se alătura acestei mișcări alte 6 cluburi din alte 4 județe (Timișoara, Constanța, Cluj, Harghita).

Cojocaru Gheorghe este ales de World Pangration Athlima Federation să facă parte din comitetul tehnic începând cu 2012, ocazie cu care Cojocaru Gheorghe devine Senior Instructor având gradul 7 Pangratiatis.

Pangration Modern

Cu toate că spre deosebire de box și lupte libere, a fost considerat dispărut, luptătorii greci pentru libertate (kleftii) foloseau astfel de tehnici de luptă în timpul înclestărilor avute cu soldații turci. Astfel de frății ale kleftilor existau în orașele Constantinopol și Smyrna în cadrul cărora s-a păstrat, se pare, teribilul stil al luptătorilor anticei Elade. Adevarata renaștere a Pangration (Pankration) se datorează muncii și eforturilor întreprinse de Demetrios “Jim” Arvanitis, un grec care în decursul anilor ’60 a făcut cunoscut Pangration (Pankration) întregii lumi. Recunoscut drept tatăl Pangrationului modern, Demetrios Arvanitis este un specialist în Lupte Libere și Muay Thai, care a fost pasionat de arta strămoșilor săi, încât și-a dedicat viața cercetării și redescoperirii tuturor tehnicilor uitate din Pangration (Pankration).

La începutul anilor 1990 câțiva revoluționari ai curentelor de luptă pun bazele a ceea ce se numește MMA, adica Mixed Martial Arts – Artele Marțiale Combinate. Acest concept, modern la prima vedere, venea cu ideea organizării unor lupte în care să fie permisă proiectarea adversarului alături de lupta la sol. Se nasc astfel UFC, Pride, Cross training, Shoot, Ground and pound, Slam! Nu au făcut decât să reinventeze roata … Pangration (Pankration) rezolvase deja aceste dileme încă de acum 2 500 ani!

Arvanitis a reintrodus Pangrationul (Pankration) în momentul în care întreaga lume era atrasă de artele marțiale orientale de gen Karate, Aikido, Kung Fu. Cucerită de exotismul acestora, comunitatea internaționala a pasionaților de arte marțiale nu a acordat Pangration (Pankration) atenția meritată, până în preajma anilor ’90, când odată cu apariția curentului Mixt Martial Arts ( MMA ), vechiul stil al grecilor atrage din ce în ce mai mulți practicanți.

În 1996 s-a înființat oficial Greek Pangration Athlima Federation ( GPAF ) cu scopul de a promova Pangration (Pankration) în Grecia, a urmat în aprilie 1999 înființarea International Pankration Athlima Federation (IFPA), având sediul în Lamia – Grecia. Scopul declarat al acestei federații internaționale (peste 80 țări afiliate) era acela de a reintroduce Pangration ( Pankration ) în Jocurile Olimpice. La 3 ani mai târziu Hellenic Federation of Pangration Athlima ( HFPA ) cu sprijinul Guvernului Grec și a Comitetului Olimpic Grec pune bazele World Pangration Athlima Federation ( WPAF ), urmând ca în 2011 în cadrul Campionatului European de Pangration Athlima din Italia să se decidă unirea celor doua federații (IFPA și WPAF) sub numele World Pangration Athlima Federation.

În pragul Olimpiadei din anul 2004, grecii reusesc să reintroducă o forma sportivă de Pangration ( Pankration ), din care au fost eliminate toate tehnicile periculoase. Ulterior, Forul International Olimpic refuză recunoașterea oficială a Pangration (Pankration), motivând lipsă de interes a sportivilor pentru o disciplina atât de dură. Ca o culme a birocrației și indolenței, sportivilor participanți la ediția din 2004 le sunt cerute medaliile înapoi …

În prezent fac parte din World Pangration Athlima Federation peste 50 de Federații Naționale și Asociații din țări precum: Japonia, SUA, Rusia, China, Corea de Sud, Australia, Mexic, Nepal, Pakistan, Africa de Sud, Israel, Italia, Bulgaria, Letonia, România, Spania …

Pangration în Grecia Antica 

Pangration (Pankration) este produsul dezvoltării societății grecești din antichitate din secolul 7 i.Hr. Un sport mai dur decât boxul și luptele, Pangration (Pankration) a apărut ca o necesitate, fiind mai mult decât acestea la un loc, deoarece se foloseau, pe lângă tehnicile de brațe din box și proiectările și fixările din lupte, lovituri de piciore, coate și genunchi, tehnici articulare și strangulări. Din aceasta cauză Pangration (Pankration) era considerat „competiția totală”. Introdus la Jocurile Olimpice încă din 648 i.Hr., a fost considerat un stil de luptă dur și redutabil astfel că puține curente marțiale s-au putut compara cu el.

Pangration (Pankration) s-a născut în vechea Elada, între livezile de măslini și coastele însorite ale Mediteranei. Această formă de luptă s-a dezvoltat în strânsă legătură cu natura, pentru a servi grecilor drept cel mai eficient mod de luptă și autoaparare. Conform mitologiei grecești, Pangration (Pankration) a fost inventat de doi dintre cei mai mari eroi ai ethosului grec, Herakles și Tezeu. Cei doi erau adepții a ceea ce se cheamă Panmachia – Lupta totală / Lupta completă, în traducere directă din greaca veche. Datorită pregătirii, practicanții aveau foarte bune calități fizice, psihice, stăpâneau foarte bine tehnicile de proiectare, strangulare, chei și control articular, tehnici de lovire cu brațele și picioarele, astfel încât Pangration (Pankration) făcea parte din arsenalul de pregătire al soldaților greci, inclusiv a faimoșilor hopliți din Sparta și a falangelor lui Alexandru Cel Mare.

Pangration (Pankration) a fost făcut cunoscut în lume în cadrul campaniilor militare ale lui Alexandru Cel Mare, ajungând pănă în Asia.

În perioada Olimpiadelor, practicanți din întreaga Grecie se întâlneau pentru a se înfrunta sub spiritul Mu Tau, al Adevărului Marțial, căruia luptătorii îi rămâneau credincioși întreaga viață. Acompaniați de Daskalos, denumirea profesorilor și maeștrilor în Pangration (Pankration), tinerii luptători se îndreptau spre locurile de întrecere de la poalele Muntelui Olimp. La fața locului se aducea o urnă sacră din argint în care erau puse mici plăcuțe, jumătate inscripționate cu litera alfa, cealaltă cu beta pentru tragerea la sorți. Fiecare atlet venea în fața urnei, se ruga lui Zeus și extragea o plăcuță. După acest moment toți practicanții se strângeau într-un cerc și strigau de trei ori numele eroului Herakles. Orice întrecere de Pangration (Pankration) era dată în cinstea patronului spiritual al acestei arte, mărețul Hercule, după cum l-au denumit românii.

Pregătirea militară a grecilor și spartanilor cuprindea elementele de baza din Pangration (Pankration), pentru ca soldații greci să se poate descurca în timpul luptei dacă erau puși în situația de a rămâne fără arme.

Pangration (Pankration) era un univers în sine. Mai mult decât o disciplină olimpică, acest stil de luptă era pe cât de vechi pe atât de avansat în ceea ce privește tehnica și metodologia de luptă. Era un stil complet și complex în același timp, în Pangration (Pankration) existând o parte de pregătire specială în care luptătorii făceau exerciții de concentrare și meditație. Energia internă era antrenată și mai apoi dezvoltată prin exerciții respiratorii asemănătoare celor de Qi Gong din artele marțiale chinezesti, denumite de grecii antici Pneuma. Existau inclusiv seturi de mișcări prestabilite, așa numitele Pyrrhics sau Schiamachia, similare cu Taolu-urile din stilurile de Kung Fu și Kata din Karate.

Anticul Pangration (Pankration) a luat sfârșit în anul 393 e.n. când Jocurile Olimpice sunt interzise prin lege de un edict al impăratului bizantin Theodosius I.

WraiThIstoric